Op zaterdag 24 november is dit nieuwe Weblog TEMPEL DER TOONKUNST van start gegaan. Muziek zal de hoofdmoot vormen van de diverse bijdragen, die in deze kolommen zullen worden opgenomen, maar dat zal niemand verbazen die de titel van dit Weblog goed heeft gezien. Het zal, zo goed mogelijk en in de meest ruime zin een elektronische krant worden over vooral die uitingen der toonkunst, die in het dagelijkse spraakgebruik als Klassieke Muziek te boek staan. Maar dat betekent tegelijkertijd dat een conservaotriumstudent van vandaag de dag, die een interessant project wil realiseren, eventueel aandacht in deze tekst- en beeldruimte krijgt. Een goede nieuwe opera is altijd beter dan een afgezaagd of platgewalst stuk dat slecht bestaat uit de opeenvolging van muzieknoten, en dus beter maar kan worden vergeten. Ook muziekbeulen, die zichzelf graag als Groot en Geweldig postuleren, zullen hier niet, dan wel schaars te vinden zijn, maar in voorkomend geval met een grote lading ongezouten kritiek worden overgoten. Muziekmoordenaars — en wat krijgen ze een aandacht van de commerciële (ook publieke) televisiezenders — hebben veelal een dikke portefeuille maar zijn slechts gespitst op de klanken van rinkelende kasregisters, echter volstrekt gewetenloos ten opzichte van de Muzen en jegens de Heilige Cecilia (zie afbeelding).
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten