Drie concerten met 25 Rachmaninov-liederen door twee solisten en een koor met pianobegeleiding
Liederen uit een kwart eeuw Aangezien de op zich juiste titel van dit artikel voor verwarring zou kunnen zorgen, vertellen we u hier direct dat de solisten in kwestie en het koor, niet gelijktijdig zullen optreden, maar separaat, wel zullen alle die verschillende voordrachten worden begeleid door de pianiste Reinhild Mees. De vereiste zangstemmen worden ingevuld door twee mensen van Russische origine, en dat kan nimmer verkeerd zijn voor de kwaliteit van de inleving in de emotie die opgesloten zit in liederen met teksten van dichters, maar voor Russische componisten — zonder daarbij onontdekt te blijven. Het is een dimensie die voor een nuchter westerling meer energie vereist dan voor iemand die in die traditie is opgegroeid. Anna Viktorova, mezzosopraan; en Sergei Leiferkus, zijn degenen die solistisch voor u zullen zingen, het Nationaal Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde is ook twee keer van de partij met onder meer de internationaal vermaard geworden Vocalise uit de Liederen opus 34. De Georgische voordrachtskunstenares Nina Targan Mouravi zal de inhoud van de Russische teksten, voor zover nodig synoptisch, aan u voorstellen. Een veel uitgebreider artikel over deze drie concerten kunt u lezen in een artikel dat ik eerder vandaag heb geplaatst op de Nederlandse fin de siècele cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl. ___________ [[ Gepland: Zondagmiddag, vanaf 14:00 uur, in Diligentia, Den Haag— gaat echter niet door, vernemen we daarnet, zaterdagochtend 7 februari, van de impresario.]] Dinsdagavond, vanaf 20:15 uur, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam Woensdagavond, vanaf 20:15 uur, in De Doelen, Rotterdam ____________ Afbeeldingen 1. De mezzosopraan Anna Viktorova. 2. De Georgische dichteres/voordrachtskunstenares Nina Targan Mouravi.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten