In één van de bijdragen in de marge — die als rubriek het opschrift Terzijde dragen —, heeft de bureauredacteur Peter Hoffman van het Nederlandse weblog met betrekking tot de cultuur van het fin de siècle, All art is quite useless, een opmerking gewijd aan een essay van Martin Geck over de uiterst kwalijke houding die Richard Wagner (1813-1883) heeft ingenomen na het overlijden van zijn jong gestorven collega Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847), en hij schrijft daarin het volgende: "Hoe onwaarschijnlijk het mag klinken: Richard Wagnervoelde zich lange tijd de mindere van Felix Mendelssohn Bartholdy." Om nu niet iedereen, die door die opmerking nieuwsgierig is gemaakt, te dwingen een boekhandel in stad of dorp dan wel via het internet op te zoeken, alwaar men zich op enigerlei wijze in het bezit kan stellen van dat essay, heb ik in een artikel in datzelfde elektronische cultuurtijdschrift uitgelegd wat er zich, speciaal in dat kader, zoal in de geest van de meester van Bayreuth heeft afgespeeld. __________ Afbeelding: Buste (op sokkel) in Venetië, ter nagdachtenis van Richard Wagner.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten