Eigentijdse percussiemuziek De Duitse radiozender NDR Kultur presenteert op vrijdag 9 januari in het programma NDR Radiophilharmonie — 's avonds tussen 20:00 en 22:00 uur een percussieconcert dat het predikaat Die Große Nacht des Schlagzeugsheeft meegekregen. Daarin komen namen van componisten voor die weinigen binnen de wereld der klassieke muziek dagelijks zullen tegenkomen. De bekendste is nog Bruno Hartl (geboren 1963) die op meer dan één muzikaal front veelvuldig van zich heeft doen spreken. De andere componistennamen zijn Anders Koppel, H. Gruber, Rolf Wallin, Avner Dorman, en Keiko Abe. De NDR Radiophilharmonie wordt gedirigeerd door John Axelrod; medewerking wordt verleend door de multipercussionist Martin Grubinger, aan wie we al meer dan eens een artikel hebben gewijd.
Hedendaagse slagwerk-componisten Van Anders Koppel speelt Martin Grubinger het Concerto nr. 3 dat speciaal voor hem is geschreven. Dat hij de lievelingsslagwerker van de componist is, blijkt tevens uit de vier al eerder gecomponeerde Marimba-concerten, die aan dezelfde topsporter van het slagwerk zijn opgedragen. Van Bruno Hartl, met wiens compositie Concert voor multipercussie en orkest, geschreven in de jaren 2000/2001, het slagwerkgebeuren van die avond wordt afgesloten, weten we wel wat meer. Die is zelf op meer dan één punt in het Oostenrijkse muziekleven positief in de aandacht van de klassieke muziekliefhebber gekomen. Naast zijn functie als solo-paukenist binnen een orkest vult ook hij zijn tijd met componeren voor instrumenten die tot de nogal uitgebreide sfeer van het slagwerk behoren, en ook hij heeft reeds eerder speciaal voor Martin Grubinger een marimbaconcert geschreven. ____________ Afbeeldingen 1. Martin Grubinger bescheiden met één stokje. 2. Martin Grubinger met een gedeelte van de enorme batterij aan slagwerk die tot zijn beschikking staat.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten