De componist van één van de meest geliefde — en in kwalitatief opzicht tot de hoogste regionenen behorende — concerten voor viool en orkest: dat in g kleine terts, opus 26, geschreven in de jaren 1865/67, is de vijf avonden — van maandag 18 tot en met vrijdag 22 januari — als componist van de week fungerende Duitse muziekmeester Max Bruch (1836-1920). Diezelfde notenmagiër heeft nog twee andere concerten voor viool en orkest gecomponeerd, beide in d kleine terts: opus 44, verschenen in 1877; respectievelijk in 1891: opus 58. Terecht worden deze niet zo hoog geprezen als de beide voorgangers in diezelfde categorie, en mede daardoor worden ze ook veel minder vaak uitgevoerd. Aan de andere kant horen we nog wel eens de Schotse fantasie, eveneens voor viool en orkest in Es-groot, opus 46, geschreven in 1879/80. Maandagavond, tussen half acht en acht uur is de eerste van de vijf uitzendingen in de nieuwe aflevering van deze reeks.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten