vrijdag 30 oktober 2009

Twee podiumsuccessen tijdens WDR3-Konzert live

Op vrijdag 30 oktober kan men, evenals de daaraan voorafgaande avond, in een aflevering van de reeks Konzert live, twee composities horen die zijn ontstaan tijdens de laatste zeven jaar van de negentiende en het eerste jaar van de twintigste eeuw: het vermaarde en geliefde Concert voor cello en orkest in b-klein, opus 104 (1894-95) van Antonín Dvořák(1841-1904), en de Vierde Symfonie in G-groot (1899-1901) van Gustav Mahler (1860-1911).Uitvoerenden zijn de cellist Johannes Moser, begeleid door het Sinfonieorchester Köln onder leiding van Eivind Aadland. Het ensemble wordt in het vierde deel van de Mahler-symfonie bijgestaan door de sopraan Majca Erdmann.Meer over dit concert kunt u lezen in mijn bijdrage van donderdag 29 oktober in het elektronische Nederlandse fin de siècle tijdschrift All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding: De componist Antonín Dvořák.

woensdag 28 oktober 2009

Drie Russen en één Russin op WDR3-Konzert live

Invloedrijke Russen in de muziek
De Russische pianiste Anna Vinnitskaja zal op donderdag 29 oktober in een aflevering van de muziek-reeks Konzert live — die wordt uitgezonden door de in Keulen gevestigde radiozender WDR 3 — tussen ongeveer 20:00 uur en 22:00 uur — drie Russische werken van het fin de siècle uitvoeren.
Van Modest Moessorgski de originele versie van Tableaux d'une exposition; daarmee wordt het recital geopend. Dan volgt de Sonate-Reminicenza van de in onze contreien veel minder bekende, Nikolaj Medtner, waarna deze winnares van de eerste prijs (2007) van het Concours Reine Elisabeth te Brussel haar voordracht zal besluiten met de Zevende Sonate van Sergej Prokofjev. De verschillende stukken omspannen een periode van 1874-1942.
Een uitgebreider artikel over dit concert en de uit te voeren werken en hun meesters is sedert gisteren te vinden op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding: De Russische componist Nikolaj Medtner (1880-1951) in 1907.

vrijdag 2 oktober 2009

Een groots geschenk van en ook voor Ton Koopman

Alweer een jaar
Vandaag, 2 oktober, bereikt de internationaal vermaarde Nederlander Ton Koopman de pensioengerechtigde leeftijd. Daarmee vangt voor deze dirigent, organist en klavecinist niet alleen een nieuw jaar aan, maar ontsnapt hij tegelijkertijd aan de maatregelen die de komende jaren van kracht zullen worden in verband met de wijzigingen die de regering van onze poldermodelstaat zal (moeten) nemen, welke hopelijk in principe flexibiliteit zullen inhouden. Ton Koopman is ook iemand die niet onmiddellijk na heden op de zo talrijke door hem vergaarde lauweren zal gaan rusten om zich te beperken tot datgene wat in het dagelijkse spraakgebruik als hobby wordt gekwalificeerd, en door menigeen wel eens — en zeer terecht — als denigrerend wordt ervaren.
Ter gelegenheid van het, al dan niet heugelijke, gebeuren komt de productiemaatschappij van Ton Koopman, Challenge Records, met een cassette, gevuld met 67 cd's op welke het complete Kantatenwerk van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is bijeengebracht.

Biografie
Het is gebruikelijk om bij enigerlei vorm van herdenking allerlei stations en/of haltes van de jubilaris de revue te laten passeren, doch aangezien Avro Klassiek ons liet weten dat er op de site van deze omroep een biografie van Ton Koopman te lezen valt, verwijzen we u graag naar die tekst. Want daar kunt u voorts lezen in welke andere hoedanigheden dan de hier genoemde drie Ton Koopman ook nog de nodige faam heeft verweven in binnen- en buitenland.

Vieringen

Het herdenken zit ons in het bloed, en zeker de impresario's en firma's die de culture producten van zo'n artiest onder de aandacht willen brengen. Een dergelijke gelegenheid wordt veelal over een heel jaar uitgestreken als het om een overleden grootheid gaat, maar Ton Koopman is nog springlevend, die vooralsnog het
diminuendo nog niet op zijn blazoen draagt. Het vieren van die vijfenzestigste verjaardag zal dan ook wel meer dan alleen de datum 2 oktober bestrijken. Leiden viert op 3 oktober een groot feest en als men bedenkt dat Ton Koopman verbonden is aan de daar gevestigde universiteit en deze data in een weekeinde vallen, zal er zo hier en daar wel meer dan één cantate klinken al dan niet met Koffie en Boerencake. Gezien het tamelijk duizelingwekkende aantal Bach-cantates en een verzameling van 67 cd's kunnen organisatoren links en rechts te kust en te keur gaan.
___________
Johann Sebastian Bach: Das Kantatenwerk. Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, diverse solisten. CHALLENGE RECORDS 2009 (cassette met 67 cd's).
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van het tekstboekje van de eerdere uitgave, thans opgenomen in het geheel, van de Neujahrskantaten.
2. De veel functies in het internationale muziekleven bekledende Nederlander Ton Koopman.
3. Voorzijde van het tekstboekje van onder meer de Kaffeekantate en de Bauernkantate. Ook de daarbij behorende compact disc is in het geheel opgenomen.