zaterdag 13 augustus 2011

Compositie Joseph Joachim in ARD Radiofestival

Violist/componist Joseph Joachim.
Ondanks verbijsterende bezuinigingen op cultuur in zo ongeveer geheel Europa, barst het ook deze zomer weer van festivals welke hun weerslag vinden in beeld en geluid via tal van ethermedia, die voor een deel zelf deze gebeurtenissen mede organiseren. Daar zijn, zoals altijd de befaamde Bayreuther Festspiele en de Salzburger Festspiele, eveneens wereldwijs vermaard. Dat laatste geldt in mindere mate voor de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, die ook in 2011 weer worden gehouden.
Het concert dat op zondag 14 augustus in het kader van laatstgenoemd festival zal worden gegeven binnen het overkoepelende ARD Radiofestival had ook nog de benaming Rondom Johannes Brahms kunnen krijgen. Van die bovenmeester van de Duitse romantische muziek zal niet alleen het Vioolconcert in D-groot, opus 77 uit 1878 klinken, met Julia Fischer als soliste, maar daarna ook nog diens Vierde Symfonie in e-klein uit 1885.
Het optreden van de NDR Radiophilharmonie onder leiding van Michael Sanderling (geboren 1967) zal worden geopend met de Elegische ouverture ─ "In memoriam Heinrich von Kleist" ─ uit 1861 voor orkest van de violist/componist Joseph Joachim (1831-1907), die niet alleen contact onderhield met voornoemde Brahms, maar ook het die avond voorgestelde vioolconcert in première heeft gegeven.

Geen opmerkingen: