zondag 22 augustus 2010

Arvo Pärt is componist van de Week op Radio 4

Op 11 september aanstaande zou de van oorsprong Estlandse componist Arvo Pärt de driekwart eeuw van zijn bestaan op dit ondermaanse moeten afronden. Geruime tijd heeft deze muziekmeester seriële muziek gecomponeerd, maar het Sovjet-regime heeft hem daarom zeer tegengewerkt, aangezien de machthebbers in Moskou van mening waren dat de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen onderdeel van het grote Russische rijk deel uitmaakten, en zich dienovereenkomstig hebben gedragen.
Als gevolg van de chicanes — een methode die de heren in het Kremlin, en de in hun dienst staande beulsknechten, uitstekend beheersten, raakte de componist in een persoonlijke crisis en schakelde hij, als gevolg daarvan, over op een 'wijze en atmosfeer' van componeren die de benaming heilig minimalisme heeft gekregen. In 1980 zegde Arvo Pärt zij vaderland voorgoed vaarwel en ging hij muziek vol diepgravende spiritualiteit componeren, die in het 'decadente westen' zeer goed in de smaak viel en veel bewonderaars wist te genereren.
Zoals gebruikelijk wordt deze 'aflevering' van Componist van de week verspreid over vijf werkdagen uitgezonden in de week van maandag 23 tot en met vrijdag 27 augustus, steeds tussen 19:30 en 20:00 uur.

Geen opmerkingen: