woensdag 1 juli 2009

Documentaire over Jean Sibelius in NPS-Podium

Tweemaal Jean Sibelius
Zondag 5 juni besteedt de NPS in het kunstenprogramma Podium — dat vanaf 12:00 uur via Nederland 2 zal worden uitgezonden — onder meer aandacht aan de Finse componist Jean Sibelius, wiens Derde Symfonie uit 1907 centraal zal staan. De componist heeft nog in datzelfde jaar de eerste uitvoering als dirigent geleid. Dit opus, nummer 52, zal op donderdag 9 mei, tegen middernacht, in een volgende aflevering van Podium worden uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Kenneth Montgomery. Het betreft een opname, die is ontstaan in mei 2008, althans volgens de gegevens van programmagidsen, maar volgens mii reeds in mei 2007. Wel is het zeker dat de opname is gerealiseerd in het Concertgebouw te Amsterdam bij een Zaterdagmatinee.
Die discrepantie in opvattingen is, voor zover het mij betreft, gebaseerd op het feit dat deze symfonie door dezelfde uitvoerenden eveneens is gespeeld, en wel op, toen onder verwijzing naar de Zaterdagmatinee van 18 mei 2007.
Het ligt niet erg voor de hand dat deze symfonie twee seizoenen achtereen door diezelfde musici wordt uitgevoerd en dan ook nog weer op beeldmateriaal wordt vastgelegd.
Nadere informatie over de componist en zijn oeuvre is te vinden in de bijdrage Een harde schedel als concerthuis — Leven en werk van Jean Sibelius, vandaag gepubliceerd op de culturele fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.
Over die derde symfonie kunt u details aantreffen in een artikel dat verleden jaar op deze site is opgenomen:
__________
Afbeelding: De Finse componist Jean Sibelius in de tijd dat hij Finlandia componeerde (1899).

Geen opmerkingen: