zondag 6 september 2009

Bijna gelijktijdig: Messiah van twee componisten

Barok-Messiah
Zondag 6 september presenteert BBC Radio 3 in het kader van de BBC Proms 2009 een uitvoering van het oratorium The Messiah van Georg Friedrich Hándel (1685-1759). Dit programma begint om 19:30 uur onze tijd in de Royal Albert Hall. Het zal als 68ste Prom-concert worden uitgevoerd door een massaal koor van jonge stemmen, bijeengebracht door specialist Nicholas McGegan, en gedirigeerd door een andere specialist op dit gebied: Simon Halsey.
Het zal duidelijk zijn dat deze 'monster-productie' — welke enigszins moet, en hopelijk zal, lijken op hetgeen de bezoekers van de Händel-concerten in de achttiende eeuw hebben meegemaakt — plaats zal hebben in het kader van het gedenkjaar, dat een iegelijk eraan moet herinneren dat Händel nu tweehonderd vijftig jaar geleden is gestorven.
Deze uitvoering vindt plaats in het kader van het 63 dagen durende ARD-Radiofestival.

21ste eeuwse Messiah
Een half uur nadat het concert in Londen begint, sturen (in ieder geval enkele) ARD-regionale zenders eveneens een Messiah de ether in, die van de Zweedse componist Sven-David Sandström (*1942). Vanaf 20:05 uur is op diverse zenders het concert rechtsreeks vanuit de Beethovensaal der Liederhalle in Stuttgart te volgen. Uitvoerenden zijn het Festivalensemble Stuttgart onder leiding van Helmuth Rilling, een zesstemmig koor en vier solisten, onder wie Michael Nagy, bas.
__________
Afbeelding: Componist Sven-David Sandström (Foto overgenomen van de website van de componist).

Geen opmerkingen: