maandag 7 september 2009

NPS-Podium voor 70ste verjaardag Louis Andriessen

Verleden week nog zagen we zijn gezicht even tussen het publiek tijdens het stormachtige applaus dat de uitvoering van Brahms' Eerste Symfonie ten deel viel aan het slot van het BBC Prom-concert in de Albert Hall werd gegeven door Vladimir Jurovski met het London Philharmonic Orchestra: de Nederlandse componist Louis Andriessen, die op 6 juni van dit jaar het zevende decennium van zijn bestaan op het ondermaanse heeft volgemaakt.
Andriessen was in Londen voor de uitvoering van eigen stukken, die tijdens de BBC Proms 2009 werden voorgesteld. Eén van die composities was Haags Hakkûh, dat op maandag 7 september te horen en te zien zal zijn als tweede werk in het concert dat tussen 23:45 uur en 00:30 uur door de NPS in het programma Podium. Deze compositie wordt gespeeld door dezelfde beide solistes als onlangs tijdens de Londense Proms: de zusters Katia en Marielle Labèque. Zij worden begeleid door het Asko Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw.
Voorafgaand daaraan zal het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dezelfde dirigent het Ricercare uit 1949 spelen van Vader Hendrik Andriessen (1892-1981), die de grote inspirator voor zoon Louis is geweest en, ongetwijfeld, gebleven.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Louis Andriessen. (Foto: Donemus © Francesca Patella.)
2. Componist Hendrik Andriessen. (Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. Archief Heinz Wallisch, tevens ©.)

1 opmerking:

Otterhouse zei

Vooral erg grappig dat hij "oh oh den Haag" er in verwerkt heeft... :) Ik kende het stuk al van youtube, maar ben erg dankbaar dat de NPS het ook op TV uitzond (zonder knip in het midden)

Groetjes, Rolf

ps. discussier ook eens mee op het radio 4 forum, over klassieke muziek