dinsdag 8 september 2009

Zeven wereldpremières in Muziekgebouw aan 't IJ

Hedendaagse Braziliaanse muziek
Op donderdag 10 september zullen in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ op één avond zeven wereldpremières worden voorgesteld uit het brede aanbod van Braziliaanse muziek. Dat gebeurt in het kader van de Gaudeamus Muziekweek door het Nieuw Ensemble onder leiding van Celso Antunes. Solistische medewerking zal worden verleend door de sopraan Kátia Guedes, de gitarist Helenus de Rijke, en door de berimbau-speler Diego Espinosa.
Het persbericht van het Nieuw Ensemble staat dat men wil laten horen wat er in de levendige melting-pot tegenwoordig zoal wordt gecomponeerd. Kunnen de verantwoordelijken voor zulke teksten niet gewoon het Nederlandse woord smeltkroes gebruiken? Er bestaat niet de geringste reden om je als Nederlander, in welke vorm dan ook, een Yanken-mentaliteit aan te meten. En gelooft u iemand, die deze ontwikkelingen al meer dan vier decennia volgt: met het aanmeten van dergelijk taalmisbruik verandert tevens de mentaliteit, en dat is iets dat we — van de Dokkumer Ee tot in de Westerschelde, en van Roodeschool tot en met Eijsden — uitstekend kunnen missen als mond- en klauwzeer: Botte Yanken horen hier niet, gecultiveerde Amerikanen daarentegen dienen welkom te zijn.

Gezonde belangstelling
Het Nieuw Ensemble is en blijft geïnteresseerd in de muziek van andere culturen, en dat heeft ertoe geleid dat men een Competitie voor Braziliaanse Componisten heeft georganiseerd. De respons was boven verwachting: in totaal zijn negentig composities uit alle delen van dat grote land binnengekomen en door een jury beoordeeld. De zeven winnende stukken daaruit worden deze week in het Muziekgebouw aan het IJ aan de luisteraars voorgesteld, in aanwezigheid van de componisten, van wie de hier onderstaande werken zullen worden uitgevoerd:

Antonio Celso Ribeiro: two mechanical birds and a melancholic cage
Sergio Freire: Tecendo a manhã
Alexandre Lunsqui:
Drawings from Iberê
Fred Carrilho: Brasilessência
Tadeu Tafarello:
Eschweilera ovata
Rodolfo Valente: inutensilio II
Paulo Rios Filho: Choro de Estamira

Samenwerking
Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van de student compositie Caio Amon en diens BAM-Dialogue, die een muzikale uitwisseling tussen Brazilië en Amsterdam realiseert.
De zeven componisten zijn vanaf 7 september in Nederland; tijdens de middag van 10 september, voorafgaande aan het avondconcert in het Muziekgebouw aan het IJ, zullen zij, vanaf 14:00 uur, een componistenforum verzorgen in het Conservatorium van Amsterdam.
__________
Foto: Dirigent Celso Antunes.

Geen opmerkingen: