vrijdag 1 januari 2010

Nederlands Blazers Ensemble op podium en op cd

Op podium van muziektempel
Heden, op Nieuwjaarsdag van 2010, zal het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels traditionele Nieuwjaarsconcert geven op het podium van het Concertgebouw te Amsterdam. Daarvan kunt u een rechtstreeks verslag volgen op de televisiezender Nederland 2, tussen 20:20 uur en ongeveer 22:00 uur. Tijdens dat gebeuren treden de winnaars van de wedstrijd voor jonge componisten eveneens op. Elf maanden tevoren, op de beide eerste dagen van februari 2009, heeft ditzelfde ensemble ook een — inmiddels gedenkwaardig — optreden verzorgd in een andere, inmiddels internationaal vermaarde en tevens bekroonde entourage voor concerten — het Muziekgebouw aan 't IJ — gegeven, samen met het Hilliard Ensemble en solisten.

Op cd: Una Iliade
Bij die gelegenheid ging het om een opdracht-werk dat door bovengenoemde musici werd uitgevoerd: Una Iliade, in 2008 gecomponeerd door Guido Morini (*1959), als vervolg op diens zes jaar eerder gerealiseerde Una Odisssea, eveneens een opdracht-werk van het NBE. Homerus heeft de beide werken weliswaar in omgekeerde, want logische volgorde geschreven, maar dat is inmiddels ook alweer zo'n drieduizend jaar geleden, en voor de inhoudelijke schoonheid van de toenmalige tekst en de huidige muziek maakt het helemaal niets uit.
Het libretto voor Una Iliade werd geschreven door de tenor Marco Beasley (*1957), die is gespecialiseerd in de muziek uit de Barok en de Renaissance, en dat is te horen aan zijn bijdrage als zanger inUna Iliade, dat — hoe nieuw het werk ook moge zijn — zonder kennis van nadere gegevens in de tijd van Monteverdi geplaatst zou kunnen worden, ware het niet dat in de begeleiding onder meer een piano en een klarinet voorkomen, waardoor het eventuele gevoelsmatige (voor)oordeel moet worden aangepast.

Klein jubileum
Heden, 1 januari 2010, vieren het Nederlands Blazers Ensemble (met contrabas en harp), Guido Morini en Marco Beasley, het bescheiden maar onontkoombare jubileum van tien jaar samenwerking: op 1 januari 2000 stonden zij samen voor de eerste keer op het podium van de muziektempel onder de stenen lier aan de Van Baerlestraat.
Van Una Iliade met zestien onderdelen is een compact disc gemaakt die recentelijk werd uitgebracht. Naast de bijna zeventig minuten muziek op het spiegelplaatje is het bijbehorende cd-boekje niet alleen voorzien van de gebruikelijke biografische gegevens van de solisten en de twee ensembles, maar tevens rijk geïllustreerd met kleurenfoto's. De complete tekst van Una Iliade is eveneens opgenomen, drietalig zelfs: naast het Italiaanse origineel is een Nederlandse vertaling opgenomen, en in een derde kolom, in aan afwijkende kleur, ook nog een Engelse. De tekst van de dertiende track daarentegen is zodanog gemengd dat er geen vertalingen zijn opgenomen.
__________
Nederlands Blazers Ensemble: Guido Morini — Una Iliade. Marco Beasley, tenor; Guido Morini, piano; The Hilliard Ensemble: William Purefoy, countertenor; Roger Covey-Crump, tenor: Steven Harrold, tenor; Gordon Jones, bariton. Nederlands Blazers Ensemble.
Opgenomen op 1 en 2 februari 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.
Een productie van NBE-LIVE en de NPS.
NBECD024.

____________
Afbeeldingen
1. Guido Morini, componist van Una Iliade, speelt de pianopartij in de uitvoering van zijn eigen werk.
2. Tenor Marco Beasley in actie.
3. Voorzijde van de cd met daarop Una Iliade.

Geen opmerkingen: