maandag 11 januari 2010

Tweemaal een Mahler-symfonie op één avond

Mahlers Tiende
Voor al degenen die het eventueel moeilijk hebben gehad met de verwerking van het Adagietto uit Mahlers Vijfde — door een a capella koor tijdens het Middagconcert op Radio 4, dat dit meest befaamde stuk van die componist nu eens heel anders heeft laten horen — zijn er, als mogelijke troost, in de avonduren twee symfonieën te beluisteren van diezelfde geniale muziekmeester.
Als eerste wordt op BBC Radio 3, vanaf 20:00 uur, een concert herhaald uit de reeks BBC Proms 2009. Het tweede onderdeel daarvan is de Symfonie nr. 10— gerealiseerd op basis van schetsen die Gustav Mahler heeft nagelaten. Het Gewandhausorchester Leipzig staat onder leiding van Riccardo Chailly.

De Achtste
Dat concert op de BBC-radio is om kwart over tien uit, zodat er een ruime pauze valt voordat de Mahler-adepten en andere geïnteresseerden kunnen overschakelen naar het televisieprogramma NPS Podium op Nederland 2, waar om 23:50 uur de uitzending zal beginnen van de Achtste Symfonie in Es groot uit 1906, bijgenaamd Sinfonie der Tausend. Daarvoor is een enorm muzikaal apparaat vereist: een groot aantal instrumentalisten en nog veel meer zangers, alsmede doorgaans acht vocale solisten.
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, aangevuld met het Groot Omroepkoor, het Berliner Rundfunkchor, het Jongenskoor Rijnmond en het Haags Matrozenkoor staan, evenals de zangsolisten, onder leiding van Valery Gergiev.

Geen opmerkingen: