dinsdag 11 mei 2010

Twee wereldpremières bij Nieuw Ensemble

Live vanuit Muziekgebouw aan 't IJ
In het muziekprogramma De donderdagavondserie dat wordt uitgezonden via Radio 4 — in dit geval op donderdag 13 mei, vanaf 20:02 uur, live vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam — zal het Nieuw Ensemble een optreden verzorgen onder leiding van Ed Spanjaard, met solistische medewerking van violiste Jennifer Koh. Deze musici zullen samen drie composities voorstellen, waarvan twee wereldpremières.
Het concert zal worden geopend met een zo langzamerhand klassiek geworden stuk van de middelste van de drie vertegenwoordigers van de Wiener Schule — welke ten onrechte veelal als Neue Wiener Schule wordt geafficheerd —: Anton von Webern (1883-1945) [1]. Van hem worden de Vijf stukken voor orkest opus 10 gespeeld.


Wereldpremières
Als eerste wereldpremière zal een stuk voor ensemble, getiteld Mudra, gereedgekomen in 2010 en geraliseerd door de Belgische componist Wim Henderickx (geboren 1962). Dit opus heeft een lengte van ongeveer zevenentwintig minuten.

Voordat uitvoerenden aan de andere allereerste uitvoering van een ander werk van een andere componist — Klas Torstenssen (geboren 1951) toekomen — en dat is na de pauze — zullen de orkeststukken van Anton von Webern worden herhaald. Althans, zo staat het in de opsomming van de composities in het persbericht dat we ontvingen. In de programmagegevens van Radio 4 wordt dat niet expliciet — doch evenmin impliciet — vermeld.
In ieder geval is het laatste werk van de avond bestemd voor het ensemble met een toegevoegde soliste, die de partij in het Concert voor viool en orkest van Klas Torstenssen zal interpreteren. 

__________
[1] Voor het geval u ze even niet allemaal op een rijtje heeft: de beide andere heren van deze stroming waren (en zijn) Arnold Schönberg (1874-1951) en Alban Berg (1885-1935).
____________
Afbeeldingen
1. De Belgische componist Wim Henderickx. (Foto © P. Maes.)
2. De Zweedse componist Klas Torstenssen. (Foto © Mikael Grönberg.)

Geen opmerkingen: