woensdag 28 juli 2010

Drie composities van Antonín Dvořák op één avond

Negerkwartet
Op de avond van donderdag 29 juli vanaf 20:00 uur — kunt u luisteren naar drie zeer uiteenlopende composities van An
tonín Dvořák (1841-1904.) In al die gevallen gaat het om zeer bekende stukken. Dat begint om 20:00 uur tegelijkertijd op twee regionale Duitse radiozenders: NDR Kultur en WDR 3. In het kader van het programma Das Konzert van de radiozender WDR 3 — dat in de zomermaanden tegelijkertijd op NDR Kultur wordt uitgezonden — en dat deze keer als onderdeel van het Orlando Festival als ARD Radiofestival wordt gepresenteerd — zal het Matangi Quartet opus 96 van Dvořák uitvoeren. Achter dat opusnummer gaat het Strijkkwartet in F schuil, dat door de componist in de zomer van 1893 te Spillville in de Amerikaanse staat Iowa heeft gecomponeerd.
Het twaalfde van de kwartetten voor vier strijkinstrumenten in de klassieke bezetting is vooral bekend geworden onder de naam Amerikaans Strijkkwartet, maar het draagt eveneens de benaming Nieuwe Wereld Kwartet en daarnaast ook als Negerkwartet.

Symfonie Du nouveau monde
De meest befaamde van alle symfonieën die uit de pen van deze Tsjechische muziekmeester zijn gevloeid, is wel de Negende (ook wel genummerd als Vijfde) Symfonie in e-klein, opus 95, die de bijnaam Uit de nieuwe wereld draagt, en dus rechtstreeks verband houdt met het kwartet uit het bovenstaande hoofdstuk. Ook dit werk werd in 1893 voltooid.
Deze compositie is te beluisteren op BBC Radio 3, in het tweede gedeelte
— vanaf 21:10 uur onze tijd — van het symfonisch concert in de reeks BBC Proms 2010 dat donderdagavond in de Royal Albert Hall van Londen zal worden uitgevoerd door het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Andris Nelsons (geboren te Riga in 1978).
Het gehele concert — met in het eerste gedeelte werken van Wagner, respectievelijk Beethoven, is eveneens te beluisteren via Neerlands Radio 4, tussen 20:00 uur en 23:00 uur.

Serenade in d
Vanaf 23:00 uur wordt er op BBC Radio 3 nog een Proms 2010-concert uitgezonden, dat eveneens wordt geopend met een stuk van Dvořák: de Serenade in d-klein, opus 44, die oorspronkelijk werd geschreven voor harmonieorkest. Het werk is ontstaan in de dagen 4-18 januari 1878; de partituur werd in 1879 te Berlijn uitgegeven.
Als uitvoerenden waren gepland de musici van het Scottish Chamber Orchestra onder leiding van de van oorsprong Australische dirigent Charles Mackerras, die op 14 juli jongstleden echter is overleden; hij werd 84 jaar oud.


Als tweede compositie staat de geniale Serenade in Bes (KV 361) uit 1781 (of 1782) van Mozart op het programma. het stuk is vooral bekend onder de — niet uit het brein van Mozart stammende en ook niet juiste — titel Gran Partita bekend geworden. Douglas Boyd vervangt Charles Mackerras.
____________
Afbeeldingen
1. De componist Antonín Dvořák.
2. Dirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra: Andris Nelsons.
3. Gezicht op de Royal Albert Hall in Londen.

Geen opmerkingen: