vrijdag 10 september 2010

Last Night of the Proms 2010 in Royal Albert Hall

Vijftien onderdelen
Op zaterdag 11 september zal het in de Londense Albert Hall weer een drukte van belang worden als het jaarlijkse concert met de benaming Last Night of the Proms zal worden gerealiseerd. 
Medewerkenden deze keer zijn, zoals gebruikelijk het BBC Symphony Chorus, de BBC Singers — een in 1924 opgericht, 24-koppig kamerkoor — en het BBC Symphony Orchestra onder leiding van de vaste dirigent Jiri Belohlávek.
Vijftien onderdelen telt het programma dat op een enorm aantal radio- en televisiestations, verspreid over de aardbol, zal worden uitgezonden. Om ons hier te beperken tot de belangrijkste Britse instanties in die sfeer, zij gemeld dat BBC Radio 3 vanaf 20:30 het concert zal verslaan, en datzelfde geldt voor BBC Two-television  van 20:30 uur tot 22;10 uur, waarna — inmiddels traditiegetrouw — zal worden overgeschakeld naar BBC One voor het gedeelte na de pauze.

Vijf Strauss-liederen
Eén derde gedeelte van de vijftien composities die op het programma staan, worden door de Amerikaanse sopraan Rene Fleming voor haar rekening genomen, althans voor zover dat de te zingen teksten betreft in de vijf liederen van Richard Strauss (1864-1949). Voordien worden stukken van onder meer Tsjajkovski en Wagner uitgevoerd, verder stukken van Rogers & Hammerstein, alsmede stukken bekende en minder bekende muziekmeesters.
Na de pauze komen Engelse composities aan bod welke traditioneel het concert besluiten. Daar vinden we de namen Edward Elgar en Thomas Arne terug, evenals Charles Hubert Hastings Parry terug. Laatstgenoemde is vooral bekend geworden en gebleven door zijn, ook nu weer voorgestelde (hymn) gezang
 Jerusalem.
____________
Afbeeldingen
1. Logo van het kamerkoor BBC Singers.
2. Rene Fleming; zij zingt vijf liederen van Richard Strauss tijdens de Last Night of the Proms.

Geen opmerkingen: