zaterdag 4 september 2010

Concert vanwege vijftig jaar ZaterdagMatinee op zondag 5 september in NTR Podium — Nederland 2

Opname uit mei 2008
In de laatste van twee direct op elkaar volgende afleveringen van het cultuurprogramma NTR Podium — een nieuwe naam voor de voormalige serie NPS Podium — die worden uitgezonden door Nederland 2, op zondag 5 september 2010, tussen 18:15 uur en 18:50 uur, kunnen alle geïnteresseerden kijken naar een concert ter gelegenheid van een halve eeuw ZaterdagMatinee. In dat programma gaat het om een registratie van de compositie Mountain Top van Jacob ter Veldhuis (geboren 1951), uitgevoerd op 31 mei 2008. Uitvoerenden waren toen musici van de Radio Kamer Filharmonie en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Otto Tausk.

Inspiratiebron: Martin Luther King
Jacob ter Veldhuis heeft zich voor dit opus laten inspireren door de wereldvermaarde toespraak van Martin Luther King (1929-1968), welke als Mountain Top-speech de geschiedenis is ingegaan. Een dag daarna is de miljoenen mensen, al dan niet kunstenaars, inspirerende dominee vermoord.
Een tweede aflevering van de serie NTR Podium biedt een terugblik op een halve eeuw ZaterdagMatinee — die voorafgaand aan de heruitzending van bovengenoemde compositie via dezelfde zender zal worden gepresenteerd. Meer daarover in een artikel van heden op onze zustersite Muziek en Mensen.
__________

Geen opmerkingen: