woensdag 9 november 2011

BBC Radio 3: Geschiedenis van het genre Symfonie

Radioreeks
De Britse cultuurzender BBC Radio 3 begint op woensdag 9 november met de uitzending van de eerste aflevering van een zesdelige serie getiteld Symphony Question Time van Sue Perkins en Tom Service, over de geschiedenis van het klassieke muziekgenre symfonie. Deze eerste aflevering ─ uit te zenden tussen 21:15 uur en 21:35 uur onze tijd ─ behandelt de allereerste werken die terecht de benaming symfonie met zich dragen, alsmede de vader van het genre: Joseph Haydn (1732-1809).
Zoals het nu lijkt, zullen de afleveringen 2 tot en met 6 op de eerstvolgende vijf woensdagavonden worden uitgezonden, op dezelfde zender en, in principe, op hetzelfde tijdstip.

Serie tv-documentaires
Wie na het luisteren naar die twintig minuten over het fenomeen symfonie, direct in de ban is geraakt, doet er wellicht goed aan om op donderdag 10 november, 's avonds tussen 22:00 uur en 23:00 uur ─ alweer onze tijd ─ naar een aflevering van een reeks documentaires getiteld Symphony, die dan door BBC Four Television zal worden uitgezonden. De aflevering in kwestie heet Beethoven and beyond.
In verband met de vader van de symfonie, zij hier gewezen op twee Duitse boeken, die veel kunnen bijdragen tot begrip van de soort muziek en de eerste maker: Papa Haydn.

Geen opmerkingen: