zaterdag 5 november 2011

Händels Jephta zondag in 'Soirée' van NDR Kultur

In het programma Soirée van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur wordt op zondag 6 november ─ in een verslag dat van de Händel Festspiele 2011 te Göttingen wordt gedaan ─ een uitvoering gerealiseerd van het oratorium Jephta uit 1751 van Georg Frederic Händel (1685-1759). De tekst is afkomstig van Thomas Morell (1703-1784) [1], die zich heeft gebaseerd op het hoofdstuk Jephta uit het Bijbelboek Richteren.
Begin januari 1751 is de componist met zijn werk aan dit opus begonnen, maar op 13 februari, toen hij het tweede gedeelte had afgerond, werd hij zich meer en meer bewust van de verergering van de problemen met zijn gezichtsvermogen; op 30 augustus was het oratorium dan toch gereed.
De première van Jephta werd gegeven op 26 februari 1752 in Covent Garden, snel gevolgd door twee herhalingen: de eerste twee dagen later, op 28 februari, en daarna nog eens op 4 maart.
De uitvoering die door de radiozender NDR Kultur de ether ingezonden wordt, op genoemde datum tussen 22:02 uur en middernacht, zal worden gerealiseerd door het Salzburger Barockchor, ondersteund door het Händel Festspielorchester onder leiding van Bernhard Forck. Vocale solisten verlenen, zoals dat gebruikelijk is in een oratorium, ook aan deze uitvoering hun medewerking.
__________

[1] De klassiek geschoolde geleerde Thomas Morell stond bekend als librettist, maar hij oefende tevens het beroep van drukker (en dus, veelal tegelijkertijd, tevens dat van uitgever)

Geen opmerkingen: