donderdag 4 december 2008

Olivier Messiaens complete pianocompositie Vingt regards sur l'enfant Jésus tijdens één concert

Twintig korte pianostukken
De periode van twaalf maanden, die inmiddels alweer bijna achter ons ligt werd in de klassieke muziekwereld niet alleen het Messiaen-Jaar, maar tevens als het Jaar van Elliot Carter omschreven.
Laatstgenoemde werd op 11 december 1908 geboren en zal, als het even meezit, de volgende week zijn honderdste verjaardag vieren Olivier Messiaen werd één dag voor Carter in het Franse Avignon geboren, maar deze is in 1992 op 27 april overleden.
De lopende maand van dit jaar zou echter zonder overdrijving als Olivier Messiaen-maand gekwalificeerd kunnen worden: op diverse radiostations, waaronder in grote mate op BBC Radio 3, wordt veel aandacht aan Messiaen besteed. Zo is hij daar van maandag 1 tot en met vrijdag 5 december Composer of the Week, en komt zijn naam eveneens in de programmering van die zender in de komende week veelvuldig voor.
In ons eigen land laat men zich evenmin onbetuigd, en dat blijkt op zondagavond 7 december in Museum De Buitenplaats te Eelde, waar pianiste Yancia Hristova een complete uitvoering zal geven van de 20 pianostukken, die de titel Vingt regards sur l'enfant Jésus hebben meegekregen. Deze religieus-contemplatieve stukken werden gecomponeerd in 1944, in de voor Frankrijk reeds toen laatste periode van de Tweede Wereldoorlog, waar met zeer veel (voornamelijk letterlijke) smart werd uitgezien naar bevrijding, naar verlossing van in dit geval de Duitse bezetter. En wie anders, beter, dan de mens geworden god genaamd Jezus, de gezalfde (christus) vertegenwoordigt in de christelijke traditie meer de eenheid van bevrijding en verlossing dan dat christuskind.
Over deze compositie en de gegevens met betrekking tot het concert in kwestie kunt u lezen in een artikel van woensdag 3 december, op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving.

Geen opmerkingen: