zondag 25 januari 2009

Mendelssohn Composer of the week — BBC Radio 3

Vijfmaal een uur met herhaling
In de werkweek die loopt van maandag 26 januari tot en met vrijdag 30 januari zal de in 1809 op 3 februari geboren Felix Mendelssohn-Bartholdy als Composer of the week in het Britse luisterprogramma BBC Radio 3 figureren. Het betekent in de praktijk dat er vijf dagen achtereen een uur muziek van deze meester zal klinken tussen 13:00 uur tot 14:00 uur onze tijd, en in de herhaling steeds op dezelfde avond tussen 23:00 uur en 00:00 uur onze tijd — en dat is later dan lange tijd gebruikelijk is geweest.
We mogen er overigens ook zonder deze speciale functie gedurende die vijf werkdagen in BBC-kringen, en daarmee over de gehele globe, dat er in 2009 flink wat aandacht aan deze eenmalige persoonlijkheid zal worden geschonken. De inmiddels lopende twaalf maanden zijn reeds uitgeroepen tot Josef Haydn-jaar, Händel-jaar en Mendelssohn-jaar, al zouden er nog tal van aanleidingen gevonden kunnen worden die lijst uit te breiden, al zal dat dan met veelal mindere muziekgoden het geval zijn.

Concert met drie werken
Op maandagavond wordt — tussen 20:00 en 22:00 uur — overigens ook op de Duitse radiozender NDR Kultur een Mendelssohn-concert voorgesteld door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van zijn chef-dirigent Christoph von Dohnanyi. Dat concert telt drie delen: de ouverture Ruy Blas, opus 95; daarna het onnavolgbare Vioolconcert in e-klein, opus 64, en tot slot de Tweede Symfonie, in Bes, opus 52, bijgenaamd Lobgesang. Deze drie werken stammen alle uit dezelfde periode: de genoemde ouverture uit 1839, de symfonie uit 1840, en het Vioolconcert uit de jaren 1838-1844.

Geen opmerkingen: