zondag 28 juni 2009

Arthur Honegger als Componist van de Week

Vier keer een half uur
Op werkdagen in de week van maandag tot en met vrijdag wordt elke avond tussen 19:30 en 20:00 uur, op Radio 4, het Vara-programma Componist van de Week uitgezonden. In de week van 29 juni tot en met 3 juli kunt u daarin werken uit het oeuvre van de muziekmeester Arthur Honegger (1892-1955) beluisteren.


Arthur Honegger maakte deel uit van de famueze Groupe des Six [1]. Het is voornamelijk de vriendschapsband geweest die de zes bijeengehouden heeft; nooit hebben zij zich vastgelegd door middel van een beginselverklaring. Daardoor was het mogelijk dat Honegger, die de basisgedachte van de groepering — een aardse muziek, een muziek voor het dagelijks gebruik wel onderschreef, uiteindelijk toch zijn eigen gang zou gaan. Tegenover de meer speelse opvattingen over kunst van zijn collega's stelde hij: "De kermis en de music-hall zijn mijn terrein niet. Mijn genres zijn de kamermuziek en de symfonische muziek, en die zal ik zo streng en zo ernstig mogelijk beoefenen."
Ongetwijfeld hing dit niet alleen maar samen met zijn romantische temperament, maar ook met zijn Zwitserse afkomst, waardoor Duitse invloeden in zijn werk veel sterker zouden doorwerken dan bij zijn Franse tijdgenoten. Die invloeden blijven herkenbaar in zijn gevoel voor muzikale architectuur en monumentaliteit. De zin voor traditie en Honeggers streven "een muziek te schrijven die de grote massa luisteraars kan begrijpen en niettemin losstaat van het banale" staan tenslotte in directe relatie met zijn portestantse levensovertuiging. Deze was niet alleen de inspirerende kracht voor een aantal religieuze koorwerken, maar gaf ook aan menige instrumentale compositie een ethische strekking mee.
Meer informatie over de composities die gedurende die avonden zullen worden uitgevoerd, is te vinden op de website van het betreffende Vara-programma.
Componist van de week moet volgens de radio- en tv-gidsen alle vijf avonden van de komende week een aflevering de ether insturen, maar volgens de website zijn er slechts vier afleveringen. Maandagavond wordt de eerste uitzending geopend met Honeggers beroemdste compositie: Pacific 231, gecomponeerd in 1923. Op YouTube kunt u een versie daarvan beluisteren met beelden uit de film Metropolis uit 1925 van Fritz Lang.
Zoals gebruikelijk worden de programmaonderdelen aaneen gepraat door Peter van Bree.
Deze reeks over Honegger werd eerder uitgezonden.
_________
Afbeeldingen:
1. Arthur Honegger. Tekening van Jarko Aikens, Groningen, 1985.
(Archief Heinz Wallisch.)
2. Presentator van Vara's Componist van de Week, Peter van Bree.

Geen opmerkingen: