woensdag 3 maart 2010

Alphons Diepenbrock en wereldpremière Jacob ter Veldhuis tijdens concert Vrijdag van Vredenburg

Gevarieerd programma
Op vrijdag 5 maart geeft de Radio Kamer Filharmonie een concert in de reeks De vrijdag van Vredenburg. Medewerking zal worden verleend door het Groot Omroep Koor onder leiding van Celso Antunes. De pianist Ronald Brautigam is solist in een nieuw pianoconcert.

Van de zes werken die zullen worden gespeeld, zijn er vier van Nederlandse componisten. Het concert eindigt met twee stukken van Franz Schubert (1797-1828): Gesang der Geister über den Wässern  en de Symfonie nr. 4  in c-klein, de Tragische uit 1816.
Aan het begin staan twee composities voor mannenkoor van onze landgenoot Alphons Diepenbrock (1862-1921): Tibur (uit 1884) en Ecce quomodo moritur (uit 1913).
Voorafgaand aan de eerstgenoemde stukken van één van de geniale leden van de nimmer als zodanig bestaand hebbende Wiener Schule [1] en de twee stukken die het concert zullen hebben geopend,  staan nog twee stukken van evenzovele Nederlanders op het programma: eerst Cloudy forms van Ton de Leeuw (1926-1996) en daarna volgt de wereldpremière het Tweede Pianoconcert van de man die geldt als Nederlands meest populaire hedendaagse componist Jacob ter Veldhuis (*1951) waarin Ronald Brautigam zijn opwachting zal maken.
____________
Afbeelding
1. Dirigent Thierry Fischer.

Geen opmerkingen: