dinsdag 13 april 2010

Liederen van Gustav Mahler en Richard Strauss bij NNO in Emmen, Groningen en Amsterdam

Alexandra Coku vervangt
In het concert dat het Noord Nederlands Orkest deze week in twee steden in Noord-Nederland en aanstaande zondagochtend in het Concertgebouw te Amsterdam zal geven, zou Charlotte Margiono optreden. Helaas is zij door ziekte verhinderd, en is de leiding van het orkest erin geslaagd een vervangster te vinden: het is de Amerikaanse Alexandra Coku, die haar sporen inmiddels heeft verdiend met optredens en opnames van belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de klassieke muziek.

Met het orkest onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik zingt Alexandra Coku — op donderdag 15 april in Emmen, op vrijdag16 april in Groningen en zondagochtend in Amsterdam — Fünf Rückert-Lieder van Gustav Mahler (1860-1911), ontstaan direct na de vorige eeuwwisseling, en twee — van de talrijke —  liederen uit het oeuvre van Richard Strauss (1864-1949): Morgen, op tekst van John Henry Mackay (1864-1933) en Wiegenlied van Richard Dehmel (1863-1920).

Bewerkingen

Het concert zal worden geopend met een bewerking voor orkest van de Chaconne uit de Tweede Partita voor soloviool van Johann Sebastian Bach (1685-1750), in 1873 gerealiseerd door de Zwitserse componist, pianist en muziekpedagoog Joachim Raff (1822-1882).
Na de Rückert-Lieder volgt de Nederlandse première van een bewerking door de Engelse componist Colin Matthews (geboren 1946) van drie stukken uit de Préludes uit de jaren 1910-1913 van Claude Debussy (1862-1918): Les terrasses des audiences du Clair de lune; Violes en Bruyères.
Na de pauze zingt Alexandra Coku de twee Strauss-liederen, waarna het orkest het optreden besluit met de
Nocturnes uit 1899 voor koor en orkest, eveneens van Claude Debussy. Daarin is een rol weggelegd voor de Vrouwen van het Noord Nederlands Concert Koor, ingestudeerd door Louis Buskens.

Aanpassing voor Amsterdam
Het gehele programma wordt gespeeld in Emmen en Groningen. Voor het optreden op zondagochtend in het Concertgebouw in Amsterdam, dat rechtstreeks op Radio 4 te beluisteren valt, wordt het programma aangepast vanwege de lengte van de uitzending, om 11:00 uur in de ochtend: daarin ontbreken de twee liederen van Richard Strauss en de bewerking van de Préludes van Claude Debussy.
____________
Afbeeldingen
1. De Duitse dichter Friedrich Rückert.
2. De Amerikaanse sopraan Alexandra Coku. (Foto van de website van deze zangeres.)
3. De Zwitserse componist Joachim Raff.
4. De Franse impressionist Claude Debussy. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1984. (Collectie Heinz Wallisch, tevens ©.)

Geen opmerkingen: