woensdag 23 februari 2011

Orgelconcert in het kader van het Lisztjaar 2011, vrijdagavond in Groningen, door Jos van der Kooy

Concert in Lisztjaar 2011
Dezer dagen hebben we op deze site aandacht gevraagd voor een uitvoering van Eine Faust-Symfonie van Franz Liszt (1811-1886). Deze componist is in de hoofden — en als we het wat emotioneler uitdrukken: in de harten — van grote aantallen muziekliefhebbers, verspreid over de globe overeind gebleven tot op de huidige dag. Vooral door diverse composities, die populair zijn gebleven en niet alleen via de radio en thuis via geluidsdragers, maar tevens tijdens concerten.
Organist Jos van der Kooy. Foto: Ben Kool.
Een minder algemeen bekende kant van Franz Liszt is die van de orgelcomponist. 
In Groningen worden de toehoorders en /of enige liefhebbers, aanstaande vrijdag, 's avonds vanaf 20:15 uur, in staat gesteld om nader kennis te nemen van enkele van die orgelstukken tijdens een concert dat zal worden gegeven in de Lutherse Kerk. 
Elke derde vrijdag van de maand wordt aldaar een concert gegeven in de reeks Orgel anders, waarin onder meer veel verrassends en onalledaags wordt voorgesteld. Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Lutherse Kerk.
Deel gevel van Lutherse
Kerk te Groningen.
De voordracht zal deze vrijdagavond worden gerealiseerd door Jos van der Kooy (* 1951), organist van het internationaal vermaarde Müller-orgel in de Grote- of St. Bavokerk te Haarlem. Daarnaast is hij onder meer cantor, geeft hij les en verzorgt hij masterclasses.

In Groningen laat hij het werk van Liszt klinken op het veelvuldig geroemde Van Oeckelen-orgel uit 1896. Op het programma van het concert in het kader van het Lisztjaar 2011, dat om 20:15 uur begint, staat onder meer de imposante Fantasie over het koraal Ad nos, ad salutarem undam uit 1855.
__________

Een Nabeschouwing kunt u vinden op onze zustersite Muziek en mensen.

Geen opmerkingen: