donderdag 17 februari 2011

Friedrich Kalkbrenner in Musica van NDR Kultur

Componist, pianist en muziek-
pedagoog Friedrich Kalkbrenner.
Vierde Pianoconcert uit 1835
Op deze muzieksite, noch op één van mijn vele binnen- en buitenlandse cultuur-websites is de Duitse musicus Friedrich Kalkbrenner (1785-1849) ooit aan bod gekomen, ondanks het relatief grote oeuvre dat hij als componist heeft nagelaten, en ik zelfs enige van zijn werken ken. Die omvang blijkt onder meer uit het opusnummer — 127 — dat bij Kalkbrenners Concert nr. 4 voor piano en orkest, in As-groot uit 1835, hoort.
Genoemde compositie zal worden uitgevoerd in het programma Musica dat op zaterdag 19 februari zal worden voorgsteld door de regionale Duitse radiozender NDR Kultur.

Pianist en dirigent
Howard Shelley
(Foto Eric Richmaond.)

Met dank aan Caroline
Baird Artists, UK.
U kunt zich bij die gelegenheid laten meevoeren door pianist annex dirigent Howard Shelley, die voor de presentatie niet alleen een vleugel ter beschikking heeft, maar tevens een instrumentaal ensemble: het Tasmanian Symphony Orchestra.

Musicus en pedagoog

Friedrich Kalkbrenner heeft zijn leven niet alleen doorgebracht met componeren, maar tevens heeft hij de functie vervuld van pianist en muziekpedagoog. Naast zijn verdiensten in die bovengenoemde sectoren van het muziekleven heeft hij een prestatie geleverd waardoor hem voor het nageslacht eeuwige roem had moeten zijn beschoren: hij leerde zijn studenten pianospelen waarbij de daarvoor vereiste kracht niet, zoals gebruikelijk, door de onderarm moest worden gerealiseerd, maar door de hand en de vingers.

Geen opmerkingen: