dinsdag 15 maart 2011

Vijfde Symfonie van Jan Kalivoda op NDR Kultur

Rijk gezegend met talent
Jan Křitel Kalivoda — die verder naar het westen als Johann Baptist Wenzel Kalliwoda door het leven ging — werd op 21 februari 1801 in Praag werd geboren, kan gerust als behept met een uitzonderlijk muzikaal talent worden gekwalificeerd. Als tienjarige mocht hij naar het conservatorium om daar viool en compositie te studeren.Veertien jaar oud was hij toen hij als violist debuteerde. Na afronding van zijn studie ging hij in het Praagse operaorkest spelen. De tekst in zijn diploma was geheel in overeenstemming met wat men verwacht als iemand zo jong al dergelijke functies vervult. Even veel respect verdienen zijn tournees als violist. Nog weer later ging Kalivoda eveneens als dirigent werken.

Geringe bekendheid

Veel komen we de naam van deze Boheemse musicus niet tegen op de hedendaagse concertprogramma's. Toch deed hij op geluidsdragers — lees: langspeelplaten — van een Tsjechisch label in de jaren vijftig ook in ons land de ronde.
Op woensdag 16 maart — tussen 19:30 uur en 20:00 uur, in het programma Musica van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur — wordt iedere muziekliefhebber, nieuwsgierig of niet, in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van Kalivoda's Vijfde Symfonie in bes-klein, opus 106, gepubliceerd in 1840.
Christoph Spering, dirigent
van o.a. Das Neue Orchester.
Gezien het nummer van dat opus kunnen we vaststellen dat deze componist, die op 3 december 1866, een jaar na zijn pensionering, is overleden te Karlsruhe, een ruim oeuvre heeft nagelaten.
Das Neue Orchester speelt dit werk onder leiding van Christoph Spering.


Geen opmerkingen: