vrijdag 8 april 2011

BBC Radio 3: Pre-Hear met werk Toru Takemitsu

De Japanse compo-
nist Toru Takemitsu.
Een totaal andere muziekmeester dan Franz Liszt is Toru Takemitsu (1930-1996), die in Tokio werd geboren en daar tevens is overleden.
Terwijl het programma van de Finale van het Internationaal Liszt-concours 2011 nog bezig is, begint om 22:45 uur onze tijd een drie kwartier durende uitzending van het programma Pre-Hear van BC Radio 3. Daarin kunt u luisteren naar de slagwerkgroep Nexus en het Pacific Symphony Orchestra onder ;eiding van Carl St. Clair het werk From Me Flows What You Call Time van bovengenoemde Japanner uitvoeren.
Dat werk draagt een intrigerende titel en maakt dermate nieuwsgierig dat van deze zijde meer berlangstelling bestaat voor die compositie uit 1990 voor vijf slagwerkers en orkest. Vanzelfsprekend kan zoiets tegenvallen, maar we geven er toch de voorkeur aan dat te gaan beluisteren, aangezien we die werken voor piano en orkest van Liszt al vele decennia hebben kunnen horen.

In het oeuvre van Takemitsu zijn onder meer invloeden van Claude Debussy (1862-1918), alsmede van Olivier Messiaen 1908-1992) te bespeuren

Geen opmerkingen: