donderdag 16 juni 2011

KamerFilharmonie Der Aa speelt Tsjajkovski e.a.

Pjotr Iljitsj Tsjajkovski
Voordat de in Groningen gevestigde KamerFilharmonie Der Aa het derde en laatste concert van dit seizoen ─ dat tevens het eerste is in het bestaan van dit ensemble ─, besluit met de nieuwste versie van de Eerste Symfonie van Johan de Meij, en waarvan het ensemble verleden zaterdagmiddag een fragment heeft laten horen aan het winkelend publiek in de binnenstad Groningen, zullen twee Serenades worden uitgevoerd: één voor blazers (Richard Strauss, opus 7), en één voor strijkers (Tsjajkovski, opus 48).
Die Symfonie van Johan de Meij, oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, en door de Amsterdamse Politiekapel onder leiding van Arie van Beek gespeeld met één toegevoegde cello, is later aangevuld met een versie voor symfonieorkest. Het opus draagt de titel The Lord of the Rings en is gebaseerd op de boeken met die titel, geschreven door J.R.R. Tolkien (1892-1973).
Veertig jaar oud was Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) toen hij zijn Serenade voor strijkorkest in C-groot componeerde. Het zou een stuk worden dat over de hele wereld bewondering zou oogsten en lang de programma's van diverse orkesten zou blijven sieren. Tegenwoordig horen we het stuk minder vaak, maar vrijdagavond 17 juni speelt de KamerFilharmonie Der Aa dat opus in theater De Tamboer te Hoogeveen en op de avond van zondag 19 juni in het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen. Gastdirigent voor deze gelegenheid is Ivan Meylemans, assistent-dirigent van het Concertgebouworkest.
Zie tevens de bijdrage van woensdag 15 juni op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving.

Geen opmerkingen: