woensdag 6 februari 2008

Première-opname van Snow White door Nationale Reisopera zaterdagavond in Opera live op Radio 4

Opname van 19 januari
Aanstaande zaterdag, 's avonds tussen 19:00 uur en 23:00 uur zendt de NPS via Radio 4 in het programma Opera live de opname uit van de wereldpremière van het muziekdrama Snow White, opus 34 (uit 2004-2007) van Micha Hamel, zoals deze op 19 januari in de Twentse Schouwburg werd gegeven. Met die opera — operette, music hall musical of hoe men het stuk ook wil kwalificeren — toert de Nationale Opera tot en met volgende dinsdag nog door Nederland, zodat men tijdens de nog resterende voorstellingen ook de decors, kostuums en mimiek van de zangers 'mee kan nemen', en vooral niet te vergeten de zeven paar overigens niet allemaal even fraaie, blote herenbillen. Het voortreffelijke koor van de Reisopera en de sublieme musici in de orkestbak hadden beslist een zware taak. Die Micha Hamel heeft een hele reeks muzikale registers opengetrokken en een breed scala aan eclecticisme ten beste gegeven, van het inmiddels klassieke idioom van Kurt Weill tot en met de Boradway-musical en de hela-hola-Hollywoodshow. Dat alles is voortreffelijk gedoseerd en door de musici van het Nieuw Ensemble uitstekend gerealiseerd. Dirigent Ed Spanjaard heeft er een hele kluif aan gehad, en vóór de achtste voorstelling — in de Stadsschouwburg van Groningen — werd hij overvallen door zo'n zware griep dat hij moest worden vervangen door Wouter Padberg, die als assistent van Ingo Metzmacher bij de Nederlandse Opera al de nodige ervaring had opgedaan.

Zangers
Enkele zangsolisten waren al eerder te horen in rollen bij de Nationale Reisopera, anderen maakten hun debuut bij dit gezelschap. Dat gold zowel voor Snow White zelf — een rol die met glans en vol overtuigende vocale prestaties werd volbracht door de sopraanw Rebecca von Lipinski, alsook voor glazenwasser Dan, gespeeld en gezongen door de Finse bariton Ville Russanen, en diens collega Clem. De andere vijf heren, die veelal zichtbaar zijn aangedaan door de fysieke charmes van Snow White — want echt begrijpen doen ze haar niet — waren al eerder in één of meer rol(len) te gast. Dat geldt eveneens voor de 'vieze man' Hogo de Bergerac, een partij, die de Oostenrijkse bariton Michael Kraus als het ware op het lijf is geschreven. Mezzosopraan Frances Bourne, die de 'boze stiefmoeder' Jane vertolkt, trad eerder op bij DNR in The Mikado. De halfzachte Paul, uiteindelijk de felbegeerde Prince Charming — ingevuld door de Amerikaanse countertenor Joseph Schlesinger, die onder meer Fjodor in Boris Godoenov bij DNR heeft gezongen — was in al zijn verschillende gedaanten aandoenlijk en aangrijpend tegelijk.
Operaliefhebbers, die niet bang zijn voor iets nieuws en tegelijkertijd aardig afwijkend van datgene wat we als opera beschouwen, en die niet in de gelegenheid zijn geweest om één van de voorstellingen bij te wonen, worden hierbij dan ook dringend geadviseerd om zaterdagavond te gaan luisteren.
____________
Afbeeldingen
1. Poster en voorzijde tekstboek. Foto van Vernon Merritt voor Life Magazine 1969.
2. Snow White met lang zwart haar. Foto Berlinde de Bruyckere: Inge 2001.

Geen opmerkingen: