woensdag 20 februari 2008

Susan Graham zingt Berlioz, Alban Berg en Händel

Diversiteit
De mezzosopraan Susan Graham is één van de favoriete zangeressen van dit moment, en volgens het tijdschrift Opera News is het de aristocratie in haar stem, die haar zo anders maakt dan andere (goede) vocalistes. Een paar dagen geleden heeft ze in het Concertgebouw te Amsterdam een recital gegeven; aan het eind van de maand en begin februari zingt ze Les Nuits d' éte van Hector Berlioz, met Pierre Boulez als dirigent, in Chicago.
Woensdagavond en donderdagavond laat kunnen we Susan Graham een half uur lang beluisteren op BBC Radio 3 in twee keer een aflevering van het programma Artist focus. Tussen 23:30 uur en middernacht (onze tijd) zingt ze uit Béatrice et Bénédict (1860-62) van Hector Berlioz (1803-1869) en van dezelfde componist delen uit La Damnation de Faust (1846). Tom Service levert commentaar bij de voorgestelde opnamen. Dat doet hij een dag later eveneens, in hetzelfde programma, op hetzelfde late tijdstip, ter afsluiting van de dag buiten zijn eigen tijdzone, als Susan Graham eerst de Sieben frühe Lieder van Alban Berg (1885-1935) [1] en vervolgens operafragmenten van Georg Frederic Händel (1685-1759).
Helaas worden er op de website van BBC Radio 3 bij de gegevens over deze twee afleveringen geen nadere mededelingen gedaan over de andere uitvoerenden, zodat het een kwestie is van geduld alvorens we zullen weten of Susan Graham zal zingen met pianobegeleiding dan wel met een orkest, en wie in al die gevallen (Berlioz, Berg en Händel) de begeleidende partijen zullen zijn.

[1] De Sieben Frühe Lieder voor lage stem en piano werden oorspronkelijk gecomponeerd in 1905-1908, maar twee decennia later herzien en georkestreerd. In hetzelfde jaar werd er eveneens een pianoversie van gerealiseerd.
____________
Afbeeldingen
1. Hector Berlioz in 1863.

2. Mezzosopraan Susan Graham (foto van haar website).

Geen opmerkingen: