zaterdag 22 maart 2008

Acrostichon voor klarinetsolo, van Ludo Geloen gaat zondagochtend in première te Diksmuide

Nieuwe compositie
Zondagochtend om 11:00 uur gaat in de Kunstgalerij Montanus 5 in het Belgische Diksmuide het nieuwste, korte maar krachtige werk van organist, beiaardier, componist en schrijver Ludo Geloen in première. Het is een stuk voor klarinetsolo dat voor het eerst zal worden voorgesteld door de jonge Belgische klarinettiste Limke Vanblaere, aan wie deze compositie ook is opgedragen. De componist heeft zelf enige toelichtende regels geschreven, die we hier zonder meer kunnen overnemen, aangezien deze aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

Acrostichon
Een acrostichon (ook: naamdicht of lettervers) is een gedicht waarvan bepaalde, meestal de eerste, letters van iedere regel of strofe, achter elkaar gelezen zelf ook een woord of zin vormen. Acrostichon is een samenvoeging van de Griekse woorden akros (ακρος — uítstekend) en stichos (στιχος — rij, vers).

Het bekendste voorbeeld is de tekst van het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, waarvan de eerste letters van de originele coupletten samen de naam 'Willem van Nassov' vormen.
Het boek Klaagliederen in de Bijbel is bijna geheel in de vorm van het acrostichon gebouwd op het 5de hoofdstuk na. Op één na zijn alle vijf klaagliederen alfabetisch volgens de 22 letters van het Hebreeuws alfabet.
Ook de Psalmen 9, 10, 25, 34, 37, 11, 112, 119 en 145 in de Bijbel vormen een acrostichon met de letters van het Hebreeuwse alfabet.

Elke letter werd voorzien van een noot, zo ontstond een melodie van 11 klanken. De tweede muzikale zin begint met de tweede noot en de eerste noot schuift op naar de laatste plaats. Dit inhaalmanoeuvre zet zich voort tot de oorspronkelijke melodie terug gevormd is. Het is een soort muzikale estafette.

De gehele partituur kunt u zien onder deze link.


Foto: organist, beiaardier, componist en schrijver Ludo Geloen.

De tweede foto van Limke Vanblaere en de componist, net voor het concert op Eerste Paasdag om 11:00 uur, is op zondagavond 23-03 toegevoegd.


1 opmerking:

Robbe zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.