woensdag 26 maart 2008

Christopher Hogwood prepareert het Martinů-jaar

Hogwood en Martinů
De Nederlandstalige Belgische radiozender Klara besteedt op donderdag 27 maart in het muziekprogramma Orlando — dat wordt uitgezonden tussen 19:08 uur en 22:08 uur — aandacht aan de klavecinist en dirigent Christoher Hogwood (geboren 1941), die in zeer sterke mate wordt geïnspireerd door de Tsjechische componist Bohuslav Martinů (1890-1959). Deze heeft, samen met Leoš Janáček (1854-1928), het (klank)beeld van de Tsjechische muziek in de eerste helft van de twintigste eeuw in hoge mate bepaald. Over die beiden kan, achteraf gezien worden toegevoegd dat zij de twee beste componisten van dat gebied, gedurende de gehele twintigste eeuw zijn geweest.
Wie reeds nu een voorproefje van de muziek van Bohuslav Martinů wil horen, kan terecht op de website van Christopher Hogwood, alwaar men het Concert voor twee violen en orkest van deze componist kan beluisteren.

Drie Martinů-werken
De uitzending van Orlando op donderdagavond bestaat uit negen onderdelen, waarvan de drie middelste composities van Martinů zijn, en Christopher Hogwood als dirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest optreedt. Meer daarover op de site van Klara.

Afbeeldingen
1. Klavecinist en dirigent Christopher Hogwood.
2. Componist Bohuslav Martinů.

Geen opmerkingen: