zaterdag 8 maart 2008

Een uur pianowerken van de Belg Peter Benoit

Relatief onbekende meester
Voor wie wel houdt van het niet-alledaagse binnen de klassieke muziek, zij verwezen naar Radio 4 op zaterdag 8 maart in het laatste uur van de middag, als daar vier pianocomposities van de Belgische muziekmeester Peter Benoit (1834-1901) zullen worden voorgesteld. Drie van die werken zijn voor pianosolo en worden alle gespeeld door Jozef de Beenhouwer. Het vierde betreft Benoits Concert voor piano en orkest opus 43b, waarvan het jaartal van ontstaan niet wordt vermeld. Over de pianocomposities is ook vrijwel niets te vinden. Dat concert zal worden uitgevoerd door de pianst Luc Devos, die zal worden begeleid door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Frederic Devreese.
En als die werken u bevallen, en u ook geen problemen hebt met het zogenaamde laat-opblijven, luistert u dan nog vanaf ongeveer 23:00 uur naar Klara Radio, dat in het programma Scala, in aansluiting op de opera van die avond, ook nog voor middernacht de Derde en de Vierde Fantaisie van dezelfde Belgische componist zal uitzenden.
_________
Afbeelding: Peter Benoit in 1883, geschilderd door J. van Beers junior (1852-1927).

2 opmerkingen:

Ludo Geloen zei

dit zou onze nationale (zeg, Vlaamse) muzikale held moeten zijn. Hij richtte het eerste Vlaams Conservatorium op te Antwerpen en verloochende in deze strijd eigenlijk zijn eigen internationale carrière als pianist, dirigent en componist. Op heden vinden Vlaamse musici zijn muziek oubollig en te bombastisch, vooral zijn cantates waarin hij 'zijn' volk leerde zingen. Vele partituren rotten weg in musea, zijn werk wordt heel zelden gespeeld: een echte schande...

Heinz Wallisch zei

Dat was mede de reden dat ik op een Nederlandse site eens wat aandacht voor de man hoopte te genereren. Op dat punt ben jij niet de best denkbare lezer: jij kende hem al en hebt heldere ideeën over hem. Dus is het duidelijk wat ik moet doen als er zich weer eens een gelegenheid voordoet: gewoon weer een stuk hier en elders plaatsen, en. . .volhouden.