donderdag 7 mei 2009

Stravinski's Psalmensymfonie op Nederland 2

De juiste man voor die opdracht
De uiterst productieve componist Igor Stravinski (1882-1971) had voor zijn vijftigste al een aardig oeuvre op zijn naam staan. Kennelijk was de, eveneens van oorsprong Russische, dirigent Sergej Koessevitski — die een vermogend man was en graag als mecenas optrad — eveneens de mening toegedaan dat hij met de keuze van die landgenoot de juiste muziekmeester zou vinden om een opdrachtwerk te schrijven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, in 1930, van Koessevitski's ensemble — het Boston Symphony Orchestra — aan het eind van dat jaar.
Igor Stravinski aanvaardde deze opdracht en het resultaat was de Psalmensymfonie, die hij in 1948 nog eens heeft gereviseerd.
De compositie werd echter niet in de VS gegeven, maar in het Palais des Beaux Arts te Brussel, onder leiding van Ernest Ansermet. Dat gebeurde op 13 december 1930, en zes dagen daarna beleefde dit opus een eerste uitvoering door het Boston Symfonie Orkest.
Een versie van deze Psalmensymfonie, zoals die in het kader van de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw te Amsterdam, op 13 september 2008 werd gegeven door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Ed Spanjaard, zal te horen en tevens te zien zijn in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 mei in het tv-programma NPS Podium, tussen 00:15 uur en 01:12 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Igor Stravinski, tekening van Jarko Aikens, Groningen, 1984. Collectie Heinz Wallisch.
2. Contrabassist, dirigent, mecenas en zo meer: Sergej Koessevitski.

Geen opmerkingen: