zondag 17 mei 2009

Tweemaal Brahms' Tweede binnen vijf uur

's Middags op Neerlands Radio 4
Wie van de muziek van Johannes Brahms houdt — en met name van diens symfonieën —, krijgt op zondag 17 mei de gelegenheid dat werk binnen vijf uur tijds tweemaal te beluisteren. Allereerst in het middagconcert dat door de Nederlandse zendgemachtigde Avro vanuit het Concertgebouw in Amsterdam wordt uitgezonden, vanaf 14:02 uur. Brahms Tweede Symfonie opus 73 uit 1877 wordt voorafgegaan door het geniale Tweede Pianoconcert van Fryderyk Chopin, met als solist de Chinees Lang Lang, die — zo beweren boze tongen — daarvoor de lieve som van 32.000 euro vangt.
Het Concertgebouworkest zal voor de gelegenheid worden gedirigeerd door Daniel Harding.

's Avonds op BBC Radio 3
Direct als de avond bij ons begint, dus om 18:00 uur — maar op Britse bodem is het dan nog wel een uur vroeger —, krijgt u de gelegenheid om op een veel uitgebreidere wijze kennis te maken met dezelfde symfonie, in het programma Discovering music. Daarin wordt in anderhalf uur niet alleen — en pas aan het slot — de complete symfonie uitgevoerd, door het BBC National Orchestra of Wales onder leiding van Theodor Kuchar, maar is er vooraf uitgebreid gelegenheid om nader in te gaan op allerlei details, die niet alleen verbaal zullen worden verklaard, maar eveneens door tal van liefhebbers en kenners worden becommentarieerd en tevens instrumentaal worden ondersteund.
Een uitgebreid artikel, met technische toelichting op deze symfonie heb ik op 6 mei 2007 geplaatst op het Nederlandse fin de siècle weblog All art is quite useless van Rond 1900.nl.
___________
Afbeelding: Johannes Brahms, getekend door Jarko Aikens, Groningen 1985. (Archief Heinz Wallisch.)

Geen opmerkingen: