dinsdag 5 mei 2009

Pfitzners Sextet opus 55 op radiozender NDR Kultur

Kamermuziek op hoog niveau
Op de avond van de dag dat de Duitse componist Hans Erich Pfitzner (1869-1949) honderdveertig jaar zou zijn geworden, presenteert de Duitse radiozender NDR Kultur diens opus 55, geschreven in 1945: het Sextet in g kleine terts voor viool, altviool, violoncello, contrabas, klarinet en piano. Het werk wordt gespeeld door het Consortium Classicum, en valt dinsdag 5 mei, 's avons te beluisteren tussen 19:30 uur en 20:00 uur.
Een uitgebreid artikel over deze veelzijdige musicus — dirigent tevens liedbegeleider, conservatorium- alsmede operadirecteur, regisseur, operaproducent en professor compositie —, geboren te Moskou, maar vanaf zijn derde jaar voornamelijk, doch niet alleen maar, werkzaam in Duitsland, en overleden enkele maanden voordat zijn tegenpool in tal van opzichten — Richard Strauss, die vijf jaar eerder dan Pfitzner het levenslicht had aanschouwd — zijn lier aan de wilgen heeft gehangen, is heden opgenomen op de Nederlandse website All art is quite useless van Rond1900.nl over de cultuur van het fin de siècle.
__________
Afbeelding: De muziekmeester Hans Pfitzner. Detail van een foto uit 1905 waarop tevens Gustav Mahler en enkele andere grootheden uit het cultuurleven van de hoofdstad der Donaumonarchie bijeen zijn in een park van de Praterstad.

Geen opmerkingen: