zondag 30 januari 2011

De trombone nu eens als solistisch instrument

Van het programma Concerto van de Belgische, Nederlandstalige radiozender Klara, wordt een nieuwe aflevering op maandag 31 januari uitgezonden tussen 16:03 en 17:00 uur. 
Schaduwportret met initialen van
Georg Christoph Wagenseil, 1776.
Daarin kunt u luisteren naar onder meer een niet zo alledaags gebeuren, in dit geval een Concert voor trombone en orkest in E-groot van Georg Christoph Wagenseil (1715-1777), die in zijn tijd in Wenen, onder meer als hofcomponist gedurende bijna drie decennia (van 1739 tot aan zijn heengaan), veel bekendheid genoot, maar in onze dagen niet of nauwelijks leeft bij de alledaagse muziekliefhebber maar weer wel bij musici die zich nadrukkelijk met de periode in kwestie hebben bezighouden. Op vroegere verzamel-lp's met muziek voor één instrument (al dan niet begeleid) van verschillende componisten zijn we de naam in verband met stukken voor harp wel tegengekomen. In goed twee decennia — tussen 1745 en 1766 — componeerde de man zestien opera's.
De uitvoering in kwestie zal worden gerealiseerd door het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend. De trombonepartij zal worden vertolkt door Jörgen van Rijen.

Geen opmerkingen: