donderdag 6 januari 2011

Ton Koopman leidt dit weekeinde een openbare masterclass en een concert in Groninger kerken

Openbare masterclass
Twee dagen achtereen is docent-dirigent-klavecinist Ton Koopman actief in Groningen, tijdens het tweede weekeinde van januari. Dat begint op zaterdagmiddag om 15:00 uur in de Lutherse Kerk (Haddingestraat, gebouw met Witte Zwaan in de gevel), waarin hij een openbare masterclass geeft. Openbaar betekent dat publiek voor die gelegenheid toegankelijk is, hetgeen lang niet voor alle masterclasses geldt.
Ton Koopman. Foto Marco Borggreve.
Aangezien dat evenement in de middag plaats heeft, kunnen degenen die in dat gebouw tot nu toe alleen avondconcerten hebben meegemaakt, meteen kennisnemen van de schitterende glas in lood ramen, die — nu we in een wintermaand leven — van een intense 'beweeglijkheid' zijn. Vooral als de zon schijnt, vertonen zij een prachtige dynamiek.

Der Aa-kerk Groningen
Op zondag 9 januari leidt Ton Koopman het Luthers Bach Ensemble in drie werken van Johann Sebastian Bach (1685-1765): een Mis (de Lutherse, BWV 233), een Cantate (Wachet, Betet!, BWV 70) en een instrumentaal werk (het Brandenburgs Concert Nr. 1, BWV 1046).
Vocaal-solistische medewerking zal worden verleend door de sopraan Klaartje van Veldhoven, de altus Robert Kuizenga, de tenor Robert Buckland, en de bas Louis-Pierre Patron. Aanvoerder van het ensemble is Joanna Huszcza.
Het concert begint zondagmiddag om 16:30 uur in de Der Aa-kerk in het centrum van Groningen.

Geen opmerkingen: