zaterdag 15 januari 2011

Dirigent Kurt Masur en zijn luisterrijke avontuur

Kurt Masur dirigeert hier het
San Francisco Symphony
Orchestra. (Foto uit 2007.)
Bejaard maar niet oud
Drieëntachtig jaar oud is de man die zo'n twee decennia geleden bijna president is geworden van de zich inmiddels aan de rand van de afgrond bevindende Deutsche Demokratische Republik, maar dirigent Kurt Masur gaf er toch de voorkeur aan zich verder te ontwikkelen binnen het kader van het eigen vakgebied, al was dat dan ook niet onafgebroken binnen zijn eigen (voormalige) vaderland. Zo vertrok hij naar New York om daar als chef-dirigent van het belangrijkste Amerikaanse ensemble (New York Philharmonic Orchestra) te gaan werken. Sedert 2002 is Kurt Masur chef-dirigent van het Orchestre National de France. Met dat ensemble heeft Kurt Masur tijdens de BBC Proms van 2009 een uitvoering gegeven van onder meer, de Zevende Symfonie (Leningrad) uit 1943 van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975).

Bewegingsvrijheid beperkt

Reeds bij die gelegenheid viel op dat zijn wijze van dirigeren nog ingetogener was geworden dan gebruikelijk. In de meeste gevallen wordt zoiets gezien in verband met het voortschrijden van de leeftijd; bij Kurt Masur is echter een spierziekte geconstateerd, hetgeen zijn bewegingsvrijheid aanmerkelijk inperkt. Desondanks is het zijn orkest gelukt om het met die ietwat minimalistische directie-techniek te doen. Dat het lukt, wordt mede toegeschreven aan Masurs charisma.

Masur-documentaire

In het programma NTR Podium wordt op zondag 16 januari , via Nederland 2, tussen 13:00 uur en 14:00 uur, de documentaire Kurt Masur — Adventure in listening uitgezonden. Op dinsdag 18 januari wordt deze film herhaald door het digitale televisiekanaal Cultura 24. Tussen 23:00 uur en middernacht is deze documentaire opnieuw te zien, en een dag erna, op woensdag 19 januari, tussen 19:00 uur en 20:00 uur nogmaals, eveneens op genoemde digitale zender.

Geen opmerkingen: