vrijdag 21 december 2007

Prokofjevs opera 'Oorlog en Vrede' naar Tolstoj, zaterdagavond rechtstreeks vanuit New York

Radio-uitzending
De Russische componist Sergej Prokofjev (1891-1953) heeft in 1941 de lijvige roman Oorlog en Vrede (1865-69) van graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) ter hand genomen en daarvan, in samenwerking met Mira Mendelson, een libretto gemaakt voor een opera, die hij in 1941 en 1942 heeft gerealiseerd in dertien lyrisch-dramatische scènes en een koorepiloog.
Zowel de Belgische radiozendgemachtigde Klara (voor Klassiek Radio), alsook BBC Radio zenden deze opera uit op het moment dat deze als matinee in de New Yorkse Metropolitan Opera wordt gegeven — en dat is vanaf ongeveer 18:00 uur onze tijd [1]— door het koor en orkest van dit instituut, onder leiding van de ook in ons land zeer bekende Russische dirigent Valery Gergiev.
Solistische medewerking zal worden verleend door onder meer Marina Poplavaskaya, Natasha Rostova en Ekaterina Semenchuk.

Grootse epiek
De grandioze epiek van graaf Tolstoj heeft diverse bewerkers geïnspireerd tot hoorspelen, toneelbewerkingen en, vanzelfsprekend, verfilmingen, waaronder die in Hollywood, waarin de werkelijkheid van het boek op grote schaal geweld is aangedaan, en alles van een honigzoete strooplading werd voorzien. Audrey Hepburn, Henry Fonda en Mel Ferrer speelden in deze productie uit 1956, met een duur van drie uur en twintig minuten, de belangrijkste rol. Later, 1966/67, heeft de Russische regisseur Sergej Bondartsjoek (1920-1994) zich in de Sovjetunie heel wat meer moeite getroost — zo liet hij door machines enorme hoeveelheden sneeuw maken, aangezien de bewuste opnamen vooral buiten de wintermaanden werden gerealiseerd — de werkelijkheid te benaderen, maar hij had dan ook de beschikking over vrijwel onbeperkte middelen. Het is een lange film geworden, en een tijdlang is de onverkorte versie — inclusief de pauzes negen uur bioscoopverblijf — in diverse arthouse-bioscopen van ons land vertoond.
Zeer binnenkort is er op de televisie een nieuwe verfilming te zien, en kort daaraan voorafgaand zullen we op onze zustersite Tempel der Filmkunst daaraan aandacht schenken, tevens met wat meer achtergronden over het boek en zijn schrijver.
____________
[1] De Belgische zender Klara begint het programma Scala reeds om 18:00 uur, BBC Radio 3 daarentegen start de reeks Opera on 3 pas om 18:30 uur onze tijd.
____________
Afbeeldingen
1. Sergej Prokofjev, tekening in Oostindische inkt van Jarko Aikens, Groningen, 1985. Collectie Heinz Wallisch.
2. Lev Nikolajevitsj Tolstoj, portret uit 1887 door Ilja Rjèpin (1844-1930).

Geen opmerkingen: