zondag 17 augustus 2008

Vierenveertigste BBC Prom vanuit de Albert Hall met zeer gevarieerd programma uit drie eeuwen

Elliot Carter
Maandag 18 augustus zendt BBC Radio 3, tussen 20:30 uur (onze tijd) en 22:55 uur, opnieuw het 44ste concert uit in het kader van de reeks BBC Proms 2008, in de Londense Albert Hall. Op het programma staan drie composities, alle van totaal uiteenlopende aard en tegelijkertijd uit zeer verschillende perioden van de geschiedenis der westerse klassieke muziek.
Het concert wordt gopend met een compositie van de in december 1908 geboren Amerikaan Elliot Carter, die over een paar maanden zijn eeuw hoopt vol te maken. Het van hem uit te voeren werk draagt de titel Soundings, geschreven voor piano en orkest, in 2005. Pianist is Nicolas Hodges, die samen met het BBC Scottish Orchestra onder leiding van Ilan Volkov de Britse première van deze toen 97-jarige musicmaster zal geven.

Sergej Prokofjev
Het tweede werk dat door hetzelfde orkest met die dirigent zal worden gespeeld, maar nu met solistische medewerking van de cellist Alban Gerhardt, is het Symfonisch Concert voor cello en orkest in e-kleine terts, opus 125, van de Russische componist Sergej Prokofjev (1891-1953), dat deze tijdens de allerlaatste jaren van zijn leven, in de periode 1950-1952 heeft gerealiseerd. Het stuk is een bewerking van zijn eerdere Celloconcert in e-klein, opus 58 uit de jaren 1934-38. De laatste versie werd speciaal geschreven voor Mstislav Rostropovitsj, die meende dat er niemand anders zo'n prachtstuk voor zijn instrument had gecomponeerd.

Beethoven: Pastorale
Na de pauze speelt hetzelfde muziekgezelschap, voor een auditorium van zo'n vijfduizend mensen, de Zesde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Veel informatie over deze compositie is te vinden in een apart artikel dat op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving te vinden is op woensdag 28 mei van dit jaar.
____________
Afbeeldingen
1. De Amerikaanse componist Elliot Carter.
2. De dirigent van het BBC Scottisch Orchestra: Ilan Volkov.

Geen opmerkingen: