zaterdag 2 augustus 2008

Interview met de negentigjarige Arthur Rubinstein uit 1977 — zaterdagmiddag op Mezzo-televisie

Een man met humor
Mezzo-televisie presenteert op zaterdag 2 augustus, 's middags tussen 13:00 uur en 13:30 uur, een interview dat in 1977 werd gehouden toen de pianist Arthur Rubinstein 90 jaar oud was. Niet zo heel lang daarna werd in het Concertgebouw in Amsterdam een beeldje van hem onthuld in het bijzijn van deze bijzondere pianist. Rubinstein kon toen niet meer zelfstandig lopen en werd door twee krachtige heren in de eigen invalidenstoel gedragen.
"I feel like a king," zei hij toen breed stralend. Op 20 december 1982 is Arthur Rubinstein overleden. Hij was toen bijna 96 jaar.
Hoewel hij al op zijn derde jaar begon met pianospelen, was later alom bekend dat hij een hekel had aan repeteren. In zijn voordeel daarbij werkte dat hij met zo'n intens autonome flair de intensiteit van de muziek wist te presenteren dat men niet hoorde dat ook een uitzonderlijke pianoreus wel eens de toets missloeg. Nog een opvallend detail was zijn afwijzing van de werken voor piano en orkest van de Amerikaan George Gershwin. Rubinstein vond dat je de muziek in twee categorieën kon indelen: goede en slechte. Het hoeft hier geen betoog in welke categorie hij Gershwin wenste in te delen. Extra opvallend voor iemand die dat vele extreem pijnlijk-banale symfonische binnen het oeuvre van Sergej Rachmaninov — de Concerten en de Variaties — wel wilde uitvoeren.
Een andere, positeve anekdote over Rubinstein is, dat hij weigerde ooit op te treden met dirigent Herbert von Karajan vanwege diens houding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Karajan vond het echter zo belangrijk dat deze hem via agenten zou hebben laten weten dat Rubinstein qua honorarium mocht verlangen wat hij maar wilde: een ton, twee ton. Het tekende Karajan nogmaals ten kwade — maar wie kan zulks verbazen? — en Rubinstein ten goede dat het niet tot een optreden van deze antipoden is gekomen.
____________
Afbeelding: Arthur Rubinstein. Foto door Carl van Vechten uit 1937.

Geen opmerkingen: