dinsdag 3 februari 2009

Drie BBC-programma's met en over Alfred Brendel

Passie voor films van Buñuel
BBC Two Television heeft de komende dagen, steeds heel laat op de avond, respectievelijk vroeg in de nacht, drie keer een programma dat — eenmaal deels en tweemaal geheel — is gewijd aan de pianist Alfred Brendel die in 1931 in Moravië werd geboren.


Dat begint dinsdag 3 februari 's avonds om 23:00 uur onze tijd in The culture show. Zelfs programma's van niveau worden door BBC-apparatsjiks als show gekwalificeerd — driewerf bah; het gaat toch niet over minder begaafden, schreeuwerig-hersenloze figuren en/of andere halve garen, althans in principe niet. In dat programma wordt een der zeldzame interviews met Brendel getoond waarin blijkt dat hij zeer gepassioneerd kon raken door de latere films van Luis Buñuel.

Repeteren en discussiëren
In de nacht op woensdag 4 februari wordt tussen 00:20 uur en 01:30 uur de film Alfred Brendel: man and mask vertoond. Daarin repeteert hij delen uit pianoconcerten van Ludwig van Beethoven (1770-1827), samen met dirigent Simon Rattle. Dan volgt nog een discussie met Matthias Goerne over Schuberts Winterreise.
Brendel die zich al geruime tijd heeft teruggetrokken uit het openbare muziekleven, was één van de pleitbezorgers voor het gebruik van een grote Bösendorfer-vleugel in werken van onder meer Schubert. Tal van zijn recitals zijn opgenomen en in de jaren tachtig op diverse zenders, verspreid over Europa, uitgezonden. Het is de hoogste tijd dat men, eventueel homoepatisch gedoseerd, deze opnieuw gaat uitzenden. Schubert, Bösendorfer en Brendel zelf hebben dit ruimschoots verdiend.


De drie grote klassieken uit Wenen
In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 februari presenteert Stephanie Hughes op dezelfde zender bijna een uur muziek, de door Alfred Brendel zal worden gespeeld. Het betreft stukken van Franz Schubert (1797-1828), Joseph Haydn (1732-1809) en Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
Het programma duurt bijna een uur en staat gepland voor 00:20 uur en 01:15 uur. Gezien de ontwikkelingen in de wereldwijde crisis, die financiële gevolgen voor alle maatschappelijke geledingen zal hebben en derhalve tot gevolg heeft dat er minder nieuwe programma's zullen kunnen worden geproduceerd, is het — zo lijkt mij in eerste instantie en ook nog na dieper nadenken — geen verkeerde gedachte om wat vaker in de archieven te duiken en zeldzame opnamen — qualitate qua of anderszins — opnieuw te vertonen, en zulke muziekprogramma's hoeven zich niet te beperken tot die momenten waarop de meeste luisteraars reeds op één oor liggen. Bovendien is het niet uitgesloten dat men er ook weer een nieuw publiek mee kan genereren.
____________
Afbeeldingen
1. Pianist Alfred Brendel.
2. Handtekening van Franz Schubert.

Geen opmerkingen: