maandag 23 februari 2009

Erich Wolfgang Korngold schreef laat-romantische werken doch beslist geen Entartete Musik

Concert met werk van Erich Wolfgang Korngold
In het programma Radio 3 Lunchtime concert van die BBC-zender zullen op dinsdagmiddag — tussen 14:00 uur en 15:00 uur onze tijd — drie composities worden uitgevoerd door Elizabeth Watts, sopraan; en Philip Thomas, piano. Het laatste van die drie werken betreft een compositie van Erich Wolfgang Korngold — een meester aan wie we in het elektronische cultuurtijdschrift All art is quite useless op 11 oktober 2006 een uitgebreid artikel hebben gewijd.
Van deze, als wonderkind begonnen, muziekmeester (1897-1957) zal opus 29 uit 1939 worden gespeeld: Liederen — Songs of the Clown — op teksten van William Shakespeare (1564-1616), uit diens Twelfth Night or What You Will.

Scandaleus
Korngolds muziek dient te worden gekwalificeerd als behorend tot de laat-romantiek. Het is een Meer Dan Grof Schandaal dat op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina de muziekstijl van Korngold wordt gekwalificeerd als Entarte Musik. Welke minder, dan wel totaal niet begaafde, kan zoiets ongecontroleerd en tevens ongestraft op een encyclopedische site plaatsen? Het begrip Entartete Musik is absoluut geen stijlrichting maar is een epitheton dat is opgeplakt door het meest abjecte moffentuig dat deze aarde ooit heeft gekend en zo'n kunstenverachtende term wordt thans en passant — meer dan een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog — klakkeloos overgenomen en niet eens door een geciviliseerde redactie adequaat aangepast.
Het artikel dat in de stijl van een aangeschoten Tante Betje was geschreven, heb ik inmiddels zoveel mogelijk aangepast, maar daar valt nog wel één en ander aan te doen. [1]
___________

[1] In een tekstgelijke bijdrage op het fin de siècle weblog All art is quite useless van heden staat de gerwaakte tekst afgedrukt. Die kunt u hier bekijken. Na publicatie aldaar heb ik de gewraakte kwalificatie op de Wikipedia-pagina verwijderd en deze vervangen door de juiste.

Geen opmerkingen: