donderdag 12 maart 2009

Matthijs Vermeulens Strijktrio vrijdag 13 maart in Sweelinckzaal van het Amsterdams Conservatorium

Twintigste eeuwse muziek op het podium
De Nederlandse componist Matthijs Vermeulen (1888-1967) heeft in het algemeen — en zeker in verhouding tot collega's van een lager niveau — vooral tijdens zijn leven te weinig waardering ondervonden.
De Matthijs Vermeulen Stichting probeert met verve om daarin een blijvende kentering te realiseren, ook nu de eertijdse 'nieuwlichterij' in diens oeuvre — welke door al te velen, helaas tevens binnen het openbare muziekleven, indertijd niet werd begrepen — thans toch wat minder bedreigend overkomt doordat de oren van relatief veel luisteraars, onder wie eveneens muziekdocenten en dito studenten inmiddels toch aan heel wat meer onorthodoxe geluidsproducties gewend geraakt zijn.
Elke uitvoering van muziek van deze 'culturele Sisyphus' is dan ook een nieuwe verovering op de vergetelheid die een tijdlang heeft gedreigd. [1] Op vrijdag 13 maart zal tijdens een openbaar concert in de Sweelinckzaal van het Amsterdams Conservatorium [2] Vermeulens Trio à cordes, gecomponeerd in 1923, worden uitgevoerd door twee eindexamenstudenten en één docent van dat muziek-instituut. Dat zijn Cécile Gouder de Beauregard, viool; Judith Wijzenbeek, altviool; en Doris Hochscheid, cello.
Ook de tweede compositie van die avond is een stuk uit de twintigste eeuw, eveneens van een Nederlandse musicus: Alphons Diepenbrock (1862-1921). Van hem zal de Berceuse, voor mezzosopraan, cello en piano worden gespeeld. De pianopartij zal worden gerealiseerd door Frans van Ruth.
__________
[1] Zie ook het artikel Een leven als Sisyphus — Matthijs Vermeulen en zijn werk van 18 november 2007, gepubliceerd op de website van Neerlands muziektijdschrift Mens en melodie. Het is eveneens te vinden op de site van de Matthijs Vermeulen Stichting.
Deze stichting heeft eveneens een dvd uitgebracht. Daarover meer in een separaat artikel.

[2] De locatie van het Conservatorium van Amsterdam, waar dit concert zal worden gegeven, de Sweelinckzaal, bevindt zich in het nieuwe gebouw op het Oosterdokseiland.

Geen opmerkingen: