zaterdag 21 maart 2009

Rellerige sfeer bij première van Le sacre in 1913

Gedramatiseerde versie
Op zondag 22 maart — tussen het middaguur en 13:30 uur — staat het BBC-televisiedrama Riot at the Rite van de Engelse regisseur Andy Wilson — die eveneens verantwoordelijk is voor de eerste reeks van de veelal uiterst actuele BBC-spionageserie Spooks — op de rol van de tweede Nederlandstalige, Belgische televisiezender Canvas.


Het gedramatiseerde verhaal — zonder overdrijving of aanpassingen die een fraaier beeld van de situatie anno toen schetsen — biedt ons inzicht in vrijwel alle aspecten die aan bod komen als er een nieuwe, gecompliceerde theaterproductie wordt voorbereid. Daarin worden de kijkers geonfronteerd met de tegenslagen, de botsende karakters van veel betrokkenen — zoals de choreograaf en de dansers, de componist en de dirgent met zijn orkestmusici, de decorontwerper, en dan, niet te vergeten, de voor de realisatie verantwoordelijke technische staf —, de race tegen de tijd — die, hoe ruim bemeten ook, altijd weer te kort blijkt — en de laatste loodjes, die toch altijd weer het zwaarst blijken te zijn.
Andy Wilson is erin geslaagd een kleurrijk geheel te realiseren dat de moeite van het aanzien — op elk tijdstip van de dag — dubbel en dwars waard is.
Een uitgebreider artikel over deze materie, naar aanleiding van de uitzending van deze film, is te vinden op de fin de siècle site All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding: Decorontwerp van de Russische schilder Nicholas Roerich (1874-1947) voor de eerste uitvoering van Le sacre du printemps, op 29 mei 1913 in het nieuwe Théâtre des Champs Elysées in Parijs.

Geen opmerkingen: