dinsdag 4 augustus 2009

Harnoncourt vertolkt 'De Woudduif' van Dvořák

Op woensdag 5 augustus, 's avonds tussen 19:30 uur en 20:00 uur, presenteert de Duitse radiozender NDR Kultur een kort klassieke muziekprogramma met twee onderdelen. Als eerste de ouverture Le Corsaire, opus 21 uit 1844 van Hector Berlioz (1803-1869), uitgevoerd door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van zijn chefdirigent Christoph von Donahnyi. Die ouverture droeg als oorspronkelijke benaming La tour de Nice, vervolgens werd het stuk als Le corsaire rouge betiteld. Dat was echter vóór 1852 toen het stuk voor het eerst werd gespeeld.
Dat korte etherconcert van NDR Kultur wordt vervolgd met een Nikolaus Harnoncourt, die het Concertgebouworkest Amsterdam leidt in een symfonisch gedicht van Antonín Dvořák, De Woudduif, opus 110 uit 1896.
Meer over deze compositie, alsmede over de bijzondere ontwikkeling van Nikolaus Harnoncourt van barok-specialist tot dirigent van fin de siècle-muziek, is te vinden in een artikel op de Nederlandse website over die periode in de cultuurgeschiedenis: All art is quite useless van Rond1900.nl.

Geen opmerkingen: