zondag 2 augustus 2009

Tsjajkovski is componist van de week, maar ook daar waar er gerede twijfel bestaat: bij de Vara?

Overeenkomsten en verschillen
Zowel op BBC Radio 3, alsook op Radio 4 in ons land is Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) de eer te beurt gevallen om Componist van de week te zijn. Zoals bekend betekent dat op de Britse zender dat er de komende vijf werkdagen een programma met de duur van een heel uur zal worden uitgezonden: 's middags tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd. Nu het vakantietijd is, wordt het programma niet, zoals gebruikelijk, later op de avond nog eens uitgezonden. Dat voordeel genieten die muziekmeesters weer, welke vanaf september voor de uitzendingen van Composer of the week blijken te zijn uitverkoren.


In het Nederlandse Vara-programma Componist van de week is altijd maar een half uur per dag beschikbaar, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur. Voor nadere details verwijs ik u naar de website van het programma in kwestie, waar te lezen staat dat de Tsjajkovski-uitzending van mei zal worden herhaald. Het wordt dus een kwestie van vergelijken.
Voor meer gegevens over de vijf uitzendingen deze week met muziek van volgens sommigen de grootste Russische meester aller tijden kunt u terecht op het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
__________
Afbeelding: Schrijftafel van Tsjajkovski in zijn werkkamer te Klin.

Geen opmerkingen: